HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.
HOŞ GELDİNİZ
Sn.

Naturel Sızma Zeytinyağı Ne Demektir?

24-11-2021 12:26
Naturel Sızma Zeytinyağı Ne Demektir?
 
Kaliteli bir zeytinden elde edeceğimiz yağ'da kaliteli olacaktır. Zeytinyağının en büyük sırrı zeytinlerin toplanma aşamasıdır. Doğru toplanmış zeytinden kaliteli bir zeytinyağı elde edilir. Zeytinin tam mevsiminde silkim yöntemi ile toplanması en uygunudur. Toplandıktan 4 saat içerisinde henüz zeytinlerin tazeliği devam ederken, 27 dereceden az ısıda mekanik sıkım yapılır ve kaliteli bir zeytinyağı elde edilir. Bu yöntemden edilmiş yağ'a naturel sızma zeytinyağı denir.

Zeytinyağının asitlik oranı 100 gramda 0,8 gramdan az ise bu Sızma Zeytinyağıdır. Buda oleik asit oranının en fazla binde 8 olmasıdır. Buradaki oran düştükçe zeytinyağı daha değerli olacaktır. Oleik asit; doğada bir çok maddede bulunan en çokta zeytinyağ'da olan bir yağ asididir. Zeytinin bekletilmesi veya kendiliğinden düşmüş zeytinlerin, oksitlenmeye erken başladığından zeytinyağı yapımında kullanılmasını yağın kalitesini düşürecektir. Bu tür zeytin meyvesinin sabunlarda kullanılması en uygunu olacaktır. Kullanımında bir diğer seçenek ise riviera yağıdır.

 Zeytin Ağaçtan Toplanma İşlemi

Özenle toplanan zeytinler, daha sonradan takriben 700 kiloluk delikli kasalarda işlem göreceği alana taşınır. Bu süre zeytinyağının asit oranının düşüklüğü açısından olabildiğince kısa tutulur. Naturel sızma zeytinyağının görünümü ise berrak ve akışkandır. Asit oranı çoğaldıkça renk koyulaşır ve sıvı yoğunlaşır. 
 
 
Asitlik oran %0,8'e kadar olan zeytinyağları "naturel sızma zeytinyağı" olarak adlandırılır. Asitlik oran %2'den az olan zeytinyağları "naturel birinci zeytinyağı" olarak adlandırılır. Asit oranı yüksek olan zeytinyağı yemeklerde salatalarda kullanılması önerilmez. Ağır ve acı bir tada sahiptir. Birinci zeytinyağı asit oranı düşük olduğundan yumuşak hafif bir tadı vardır. Bu kullanımı en kolay zeytinyağıdır. Yemeklerde, salatalarda hatta saf haliyle bile tüketilir.
 
Her iki çeşitte mekanik yollarla elde edilmiş, organik rafinasyon işlemi görmemiş yağlardır. Damak zevkine göre kullanımı değişkenlik gösterebilir. Her şekilde zeytinyağı büyük şifa kaynağıdır. Cildin parlak görünmesini kırışıklıkların azalması ve önlenmesinde, kalp damar hastalıklarının önlenmesinde, sindirim sisteminde, kanser riskinin azalmasında ve iyi huylu kolesterolün çoğalmasına yardımcı olur. Zeytinyağı, hem cilde hem iç hastalıklar için vazgeçilmez bir şifa ürünüdür. 
 
Dizem Zeytinyağı Fabrikası
 
Naturel Sızma Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?

Erken hasat döneminde zeytin meyvesinin toplanıp 410 polifenol değerinde, asitlik oranı ise 100 gramda 0,25 olan bir zeytinyağı türüdür. Salata ve mezelere oldukça uygundur.
 
Yine erken hasat dönemi toplanan zeytinlerden üretilir. Asitlik oranı 100 gramda 0,25'tir. Polifenol değeri 339 mg'dır. Çiğ olarak tüketilebilir. Kanser riskini azaltır. Antioksidan açısından sık tercih edilir.
 
Tadı oldukça serttir. Damak zevkinize göre soğuk mezelerde kullanılabilir. Oleik asit değeri 100 gramda 0,25'tir. E vitamini açısından oldukça zengin ve antioksidan özelliğine sahiptir. Böylece cilde ve sindirim sistemine fayda sağlar.
 
Ladolia ağacından ekim ayında olgunlaşmaya başlayan zeytinlerden soğuk sıkım olarak elde edilir. Sıcak ve soğuk yemeklerinizde tüketilebilir. Pilav, ızgara soğuk meze gibi yiyeceklerde sık tercih edilir. 0,25 asidik orana sahiptir.
 
Bodur ağacıda denilen zeytinlerden elde edilir. Oleik asidi maksimum 0,3'tür. Erken hasat dönemi toplanıp 2-4 saat içerisinde soğuk sıkım ile kaliteli bir yağ elde edilir. Yakıcı bir tada sahiptir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.